FORMARE PE FILIERĂ INDIRECTĂ A SUBOFIŢERILOR

 

MISIUNE, OBIECTIVE, STRUCTURA

„CURSUL DE FORMARE PE FILIERĂ INDIRECTĂ A SUBOFIŢERILOR ÎN ACTIVITATE”

SERIA 2019-2020

VALABIL ÎNCEPÂND CU SERIA DE PREGĂTIRE 2019-2020

 

Filiera:

INDIRECTĂ

Profilul:

SUBOFIŢERI

Durata:

21 săptămâni, din care: 11 săptămâni în Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” şi 10 săptămâni în Şcolile de aplicaţie / Centrele de instruire / Bazele  de instruire

Forma de organizare a învăţământului:

De zi, modular

Finalitate în mediul militar:

Acordarea gradului de sergent şi numirea în prima funcţie de execuţie corespunzătoare pregătirii în cadrul structurilor militare, brevet de subofiţer

 

 

MISIUNI ŞI OBIECTIVE

 

A.  MISIUNE: Formarea subofiţerilor cu deprinderi de bază ale luptătorului şi liderului de structuri militare de nivel echipă/grupă, echipaj, piesă/instalaţie de lansare, post de cercetare, autostaţie, grup şi similarele acestora, având o pregătire de specialitate corespunzătoare pentru a fi numiţi în funcţiile de la baza ierarhiei militare în armele şi specialităţile militare pentru care sunt instruiţi.

 

B.   OBIECTIVE:

a)   OBIECTIVE GENERALE:

1.   Formarea deprinderilor individuale ale luptătorului, de a supravieţui şi de a acţiona pentru obţinerea şi menţinerea iniţiativei în ducerea acţiunilor de luptă, pe timp de zi şi de noapte, în orice condiţii de teren şi stare a vremii, individual şi în cadrul echipei/grupei.

2.   Formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lider, instructor şi mentor, capabil să lupte, să conducă, să instruiască şi să motiveze personalul din subordine pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate.

3.   Însuşirea cunoştinţelor de specialitate;

4.   Pregătirea fizică şi psihomorală, cultivarea spiritului de luptător şi a virtuţilor militare;

5.   Formarea deprinderilor de specialitate pentru folosirea echipamentelor militare individuale şi acţiunea în câmpul tactic;

6.   Creşterea încrederii în forţele proprii şi formarea spiritului de autodisciplină;

7.   Însuşirea cunoştinţelor teoretice şi formarea deprinderilor de militar, formarea şi perfecţionarea abilităţilor de luptător rezistent fizic şi psihic, precum şi însuşirea cunoştinţelor de specialitate şi formarea deprinderilor de a exploata armamentul şi tehnica din dotare, în măsură să execute toate tipurile de acţiuni militare, individual şi în cadrul  subunităţii, formarea subofiţerilor cu deprinderile liderului de structuri militare de nivel echipă/grupă, echipaj, piesă/instalaţie de lansare, post de cercetare, autostaţie, grup şi similarele acestora, pentru a fi numiţi în funcţiile de la baza ierarhiei militare în armele şi specialităţile militare pentru care sunt instruiţi.

 

b)   OBIECTIVE SPECIFICE:

PREGĂTIRE MILITARĂ GENERALĂ:

1.   Formarea deprinderilor necesare luptătorului pentru întrebuinţarea cu eficienţă a armamentului de infanterie;

2.   Formarea deprinderilor necesare luptătorului pentru executarea poziţiilor şi mişcărilor specifice desfăşurării acţiunilor militare, individual sau cu subunitatea, utilizând tehnici, tactici, proceduri (TTP) specifice;

3.   Formarea deprinderilor necesare luptătorului pentru recepţionarea, interpretarea şi transmiterea informaţiilor, utilizând mijloace de comunicare specifice;

4.   Formarea deprinderilor necesare luptătorului pentru a înţelege, adera şi a se adapta la specificul mediului militar.

 

PREGĂTIRE PENTRU FORMAREA DEPRINDERILOR DE COMANDĂ:

1.   Formarea şi dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a conduce structuri de la baza ierarhiei militare;

2.   Formarea abilităţilor necesare instruirii personalului din subordine pentru îndeplinirea  misiunilor încredinţate;

3.   Formarea abilităţilor necesare de lider, capabil să motiveze personalul din subordine.

 

PREGĂTIRE MILITARĂ DE SPECIALITATE:

AUTO / AUTO ŞI MECANIC CONDUCTOR TAB

1.   Formarea deprinderilor şi abilităţilor necesare exploatării, reparării, întreţinerii, verificării şi menţinerii în stare operaţională a armamentului şi tehnicii specifice din dotare şi obţinerea brevetului de mecanic conductor TAB.

2.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor în cunoaşterea armamentului, muniţiei, aparatelor de ochire şi observare, de pe maşinile de luptă, a regulilor de tragere şi formarea  deprinderilor practice în executarea cu precizie şi rapiditate a focului asupra obiectivelor fixe, care apar şi se deplasează, precum şi remedierea în timp scurt a incidentelor de tragere.

3.   Însuşirea cunoştinţelor şi formarea/dezvoltarea deprinderilor referitoare la cunoaşterea şi mentenanţa TAB din dotare, instrucţia radio privind completul de transmisiuni (cunoaşterea, punerea în funcţiune şi lucrul cu staţiile radio, telefonul de bord) şi traficul radio în fonie; formarea deprinderilor tactice de planificare, organizare şi conducere a instrucţiei de specialitate, precum şi a acţiunilor de luptă, în contextul câmpului de luptă modern pentru îndeplinirea misiunilor individuale şi în cadrul echipei/echipajului/similar.

TANCURI / COMANDANT ŞI MECANIC CONDUCTOR TANCURI ŞI AUTOTUNURI

1.   Formarea deprinderilor şi abilităţilor necesare exploatării, reparării, întreţinerii, verificării şi menţinerii în stare operaţională a armamentului şi tehnicii specifice din dotare şi obţinerea brevetului de mecanic conductor tanc.

2.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor în cunoaşterea armamentului, muniţiei, aparatelor de ochire şi observare, de pe maşinile de luptă, a regulilor de tragere şi formarea deprinderilor practice în executarea cu precizie şi rapiditate a focului asupra obiectivelor fixe, care apar şi se deplasează, precum şi remedierea în timp scurt a incidentelor de tragere.

3.   Însuşirea cunoştinţelor şi formarea/dezvoltarea deprinderilor referitoare la cunoaşterea şi mentenanţa tancurilor din dotare, Instrucţia radio privind completul de transmisiuni de pe tehnică (cunoaşterea, punerea în funcţiune şi lucrul cu staţiile radio, telefonul de bord) şi traficul rodio în fonie; formarea deprinderilor tactice de planificare, organizare şi conducere a instrucţiei de specialitate, precum şi a acţiunilor de luptă, în contextul câmpului de luptă modern pentru îndeplinirea misiunilor individuale şi în cadrul echipei/echipajului/similar.

INFANTERIE /  INFANTERIE

1.   Formarea abilităţilor individuale ale luptătorului, de a supravieţui şi de a reacţiona rapid, pentru a obţine şi menţine iniţiativa în ducerea acţiunilor de luptă, pe timp de zi şi de noapte, în orice condiţii de teren şi stare a vremii, individual şi în cadrul echipei/grupei.

2.   Însuşirea cunoştinţelor de specialitate specifice specialităţii militare infanterie, precum şi perfecţionarea deprinderilor de utilizare a armamentului, tehnicii de luptă şi echipamentelor din dotarea grupei de infanterie.

3.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor de organizare şi conducere a acţiunilor echipei în contextul câmpului de luptă modern.

POLIŢIE MILITARĂ / POLIŢIE MILITARĂ

1.   Formarea abilităţilor individuale ale luptătorului, de a supravieţui şi de a reacţiona rapid, pentru a obţine şi menţine iniţiativa în ducerea acţiunilor de luptă, pe timp de zi şi de noapte, în orice condiţii de teren şi stare a vremii, individual şi în cadrul echipei/grupei.

2.   Însuşirea cunoştinţelor de specialitate specifice specialităţii militare poliţie militară, precum şi perfecţionarea deprinderilor de utilizare a armamentului, tehnicii de luptă şi echipamentelor din dotarea grupei de poliţie militară.

3.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor de organizare şi conducere a acţiunilor echipei/grupei în contextul câmpului de luptă modern.    

GENIU / GENIU

1.   Dobândirea cunoştinţelor referitoare la rolul, locul, misiunile/sarcinile de geniu şi principiile de întrebuinţare în luptă ale subunităţilor de geniu de nivel echipă/grupă în operaţiile militare ale subunităţilor, unităţilor şi marilor unităţi tactice.

2.   Perfecţionarea deprinderilor în executarea misiunilor/sarcinilor de geniu, conform ASIE, în barem şi de calitate, în echipe şi în condiţii grele de teren, timp şi starea vremii, precum şi în condiţiile existenţei ameninţărilor specifice teatrului de operaţii/dispozitive explozive improvizate.

3.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor necesare exploatării, întreţinerii şi menţinerii în stare de operativitate  a echipamentelor specifice armei geniu, precum şi deprinderile metodice de a pregăti, organiza, conduce şi evalua echipa/grupa de geniu pentru executarea lucrărilor specifice sprijinului de geniu.

 

APĂRARE CBRN / APĂRARE CBRN, CERCETARE CBRN

1.   Formarea  şi dezvoltarea deprinderilor necesare exploatării echipamentelor şi materialelor specifice armei apărare CBRN.

2.   Formarea capacităţilor necesare conducerii, asigurării acţiunilor şi protecţiei subunităţilor de apărare CBRN (nivel echipă/echipaj/similare).

3.   Formarea şi dezvoltarea deprinderilor de organizare şi conducere a instrucţiei de specialitate cu echipa/echipajul/similare din arma apărare CBRN.    

ADMINISTRAŢIE / GESTIONAR

1.   Formarea competenţelor şi a deprinderilor practice necesare în desfăşurarea activităţilor de administrare şi de gestionare a bunurilor materiale şi îndeplinirea atribuţiilor funcţionale în armată.

2.   Formarea capacităţilor în cunoaşterea şi aplicarea actelor normative privind organizarea evidenţei materiale în Ministerul Apărării Naţionale.

3.   Formarea capacităţilor şi a deprinderilor de a organiza şi a conduce activităţi de logistică privind depozitarea, aprovizionarea subunităţilor cu echipamente şi materiale tehnice, coordonarea activităţilor de hrănire şi echipare a efectivelor.

INFANTERIE / CERCETARE

1. Formarea şi specializarea luptătorului/şefului echipei de cercetare cu o bună rezistenţă fizică, capabil să mânuiască cu pricepere armamentul, tehnica, aparatura şi materialele din înzestrare, să aplice eficient procedeele, metodele şi tehnicile de cercetare, să utilizeze cu eficienţă câmpul tactic pentru deplasare, orientare şi supravieţuire în teritoriul ostil, să se adapteze cu uşurinţă situaţiilor nou apărute şi să acţioneze oportun pentru îndeplinirea misiunilor primite.

2. Formarea şi dezvoltarea priceperilor şi deprinderilor de planificare, organizare, conducere şi evaluare a instrucţiei individuale şi a echipei de cercetare, cu respectarea prevederilor regulamentare, a normelor privind informaţiile clasificate, a normelor de securitate şi sănătate în muncă, de protecţia mediului şi apărare împotriva incendiilor.

3. Formarea şi dezvoltarea abilităţilor practice şi intelectuale necesare conducerii unui element de cercetare (echipă/patrulă de cercetare) pentru asigurarea sprijinului cu informaţii al eşalonului superior pe timpul pregătirii şi desfăşurării acţiunilor tactice ofensive, de apărare, intermediare, de stabilitate şi de sprijin.

ARTILERIE ŞI RACHETE / ARTILERIE ŞI RACHETE

1. Dezvoltarea cunoştinţelor de specialitate şi perfecţionarea deprinderilor de a exploata, întreţine şi menţine în stare de operativitate aparatura şi tehnica de artilerie şi rachete din dotare;

2. Formarea şi dezvoltarea deprinderilor de a executa misiuni de foc prin trageri prin ochire directă şi indirectă cu piesa de artilerie;

3. Formarea şi dezvoltarea deprinderilor de organizare şi conducere a instrucţiei la nivelul structurile militare de tip post cercetare/ piesă/ instalaţie de lansare, precum şi de conducere a acţiunilor acestora în operaţii.

 

 

 

                                                                                      „BIRUINŢA ESTE A CELOR STĂRUITORI!”

                                                                                                                      1863-2023